Woeste krijgers

De aanblik van een zwaarbewapende Viking op het slagveld joeg zelfs de moedigste tegenstanders doodsangst aan. De Vikingen streden met allerlei wapens, zoals pijl en boog, strijdbijlen en speren. Maar hun favoriete wapen was het tweesnijdende zwaard, waarmee ze op de armen en benen van hun tegenstanders inhakten.

vikingen

 

Waar of niet waar?

Vikingkrijgers droegen helmen met hoorns. Niet waar! Vikinghelmen hadden vaak oog- en neusstukken, maar geen hoorns. Ze waren van metaal of leer.

Beschermende kleding

De meeste Vikingen hadden een houten schild en droegen in de strijd gepantserde kleding. Rijke Vikingen droegen een maliƫnkolder, andere krijgers een gewatteerd leren jak.

Raar, maar waar

De onstuimige Vikingkrijgers gingen als gekken tekeer. Ze werden berserkers genoemd. Berserkers stortten zich onbeschermd in de stijd, huilden als wolven en beten in razernij in hun schilden.

Kostbare zwaarden

Vikingkrijgers moesten zelf voor hun wapens zorgen. Hoe rijker de Viking, hoe beter zijn wapenuitrusting was. De rijkste krijgers hadden prachtig versierde zwaarden, die door de beste wapensmeden werden gemaakt.