Een Vikingaanval

De Vikingwereld

De Vikingen kwamen uit Scandinaviƫ: uit het huidige Denemarken, Noorwegen en Zweden. De Vikingen waren geweldige zeevaarders. Ze hielden rooftochten in veel Europese landen, settelden zich wat vriendelijker in andere streken en dreven handel.

De Vikingen of Noormannen waren Scandinavische bewoners, in veel gevallen wordt onderscheid gemaakt tussen beide termen, waarbij de term Noormannen staat voor de gehele bevolkingsgroep, terwijl met de term Vikingen slechts het zeevarende deel van die groep wordt bedoeld dat vanuit Scandinaviƫ Europa introk.

Vikingen - gevecht 01

Een Vikingaanval

Op 8 juni 793 landden enkele oorlogsschepen met Vikingen op het eilandje Lindisfarne, dat aan de noordoostkust van Engeland ligt. Ze voerden de eerste Vikingaanval uit de geschiedenis uit. Ze vielen een klooster op het eiland aan, doodden een flink aantal monniken en stalen de schatten van het klooster. Hierna zouden vikingkrijgers allerlei landen in Europa nog 300 jaar schrik aanjagen.

Raar maar waar

Het aantal Vikingaanvallen op Engeland eindigde na 1066. In dat jaar werd het land door de Normandische Vorst Willem de Veroveraar veroverd. Willem stamde af van de Vikinghoofdman Rollo, die zich in de 10e eeuw in Frankrijk had gevestigd.

Waar of niet waar?

De Vikingen plunderden de Franse Hoofdstad Parijs?

WAAR. In 845 betaalden de Fransen de Vikinghoofdman Ragnar 3.000 kilo zilver om de plunderingen te laten ophouden.